Kind in Beeld

Kleinschalige antroposofische kinderopvang

BSO Bolderburen & BSO Buitenburen

BSO Bolderburen (4 – 7 jaar) en BSO Buitenburen (7-12 jaar) biedt opvang aan kinderen  na school en tijdens vakanties en studiedagen. Ook voor deze groep kinderen is gekozen voor een huiselijke, warme omgeving.

Op dit moment komen er kinderen van

  • Vrijeschool Mareland (Leiden)
  • Dukdalf (Leiden)
  • Haanstra (Leiden)
  • De Leeuwerik (Leiderdorp)
  • De Elcerlyc (Leiderdorp)

Kinderen worden met de (bak)fiets, met de auto of lopend opgehaald en indien zij zelfstandig goed kunnen fietsen mogen zij ook op hun eigen fiets mee. Voor sommige scholen is de afstand zo groot dat we kosten in rekening brengen voor het vervoer.

Vraag gerust om een rondleiding!

Onze Visie

Kinderen doorlopen verschillende fasen in hun ontwikkeling, in bogen van 7 jaren. Daar is de groepsindeling dan ook op afgestemd. De verschillen tussen kleuters en schoolkinderen zijn zo groot dat het belangrijk voor beide groepen is om hen op hun eigen niveau te kunnen aanspreken. Uiteraard kan dit op het moment dat er voldoende aanmeldingen zijn om die splitsing te maken. Maar uitgaande van die gescheiden groepen naar leeftijd houden we voor de leeftijdsindeling van de groepen de 7 jaren perioden aan waarin het kind zich ontwikkelt. Dat betekent een groep voor kinderen van 4 tot 7 jaar en een groep van 8 tot 12 jaar.

Een kleuter of eersteklasser kan ontspannen in het spel ‘zakken’ wanneer dit ongestoord kan stromen zonder de blikken of opmerkingen van grotere kinderen. Waar juist oudere kinderen op een andere manier uitgedaagd en aangesproken willen worden.  Later gaan we verder in op wat de verschillende groepen nodig hebben. Hier willen we vooral aanstippen dat wij zouden kiezen voor dit onderscheid

Groep 4 – 6 jaar

Bij kleuters en eersteklassers sluiten we aan bij het doen, waarin ze nog helemaal leven. We doen het samen en we doen het voor. Via de nabootsing kunnen ze meekomen met bijvoorbeeld opruimen of een spel doen. Verbaal spreken we deze leeftijd zó aan dat het tot de verbeelding spreekt. Hun denken kan nog niet zoveel met onspecifieke (abstracte) begrippen.

Wij bieden in deze groep daarom aan jonge kinderen veel ruimte voor vrij spel. We hebben mooi speelgoed van natuurlijke materialen. Veel van ons speelgoed is niet (zo) ‘af’. Het speelgoed kan dan nog van alles worden: met bijvoorbeeld lappen, planken en kisten kun je een boot bouwen of een huis, of een trein, of een tent. We bieden verkleedkleren, veel tekenmateriaal, eenvoudig knutselmateriaal en bijvoorbeeld een timmerbank. De kinderen kunnen volop buiten spelen en bewegen: met zand en water, maar ook met een schommel, fietsen en steppen.

Groep 7 – 12 jaar

In de tweede zeven jaar staat de ontwikkeling van een rijk zielenleven centraal.  Hierin kun je aansluiten bij het gevoel: met plezier iets doen (samen iets maken), gezellig kletsen of een uitdaging aangaan. Ook het ontzag voor volwassenen die ergens heel goed in zij (gezag door ontzag i.p.v. autoriteit) spreekt deze leeftijd aan.

De oudere kinderen bieden we een huiselijke vrijetijdsbesteding. Net als thuis is de middag niet vol gepland met activiteiten maar kunnen kinderen ervoor kiezen alleen of met elkaar iets te doen (buiten spelen, tafeltennissen, lezen, huiswerk maken).

Voor de vakantieperiodes zal gezocht worden naar georganiseerde activiteiten zoals het volgen van workshops (breakdance/streetdance, muziekles, sport, kunstzinnige activiteiten) of er op uit trekken, net als je thuis zou doen in de vakantie.

In deze groep is meer zelfstandigheid. Een boterham smeren mogen de kinderen bijvoorbeeld zelf doen, zelf iets pakken of zelf (na overleg en toestemming van de ouders) naar een voetbalveldje kan prima. Van deze zelfstandigheid genieten kinderen en zij hebben het nodig om hun zelfvertrouwen te ontwikkelen. Ook willen kinderen niet meer de hele middag in een groep zijn. Daarom is het voor deze leeftijd belangrijk dat er plekjes zijn waar kinderen zich kunnen terugtrekken. Verder is in deze groep niet meer alles van natuurlijke materialen, maar wel met zorg gekozen voor deze leeftijd.

In deze leeftijdsgroep hebben vooral de oudste kinderen behoefte aan een balans tussen verantwoord speelgoed/materiaal en in onze ogen minder verantwoord zoals computers, popmuziek, stripverhalen. Binnen duidelijke kaders willen we hierin tegemoet komen, omdat de praktijk leert dat dit in de meeste  huishoudens ook een geaccepteerd gegeven is.

Zo zou het voor ons denkaar zijn om voor kinderen vanaf 9 á 10 jaar bijvoorbeeld een plek in te richten waar zij stripverhalen kunnen lezen en misschien eens een cd kunnen luisteren. Natuurlijk zijn hierbij regels om dit gedoseerd aan te bieden na instemming van ouders.

Activiteiten

Alledaagse activiteiten die we de kinderen aanbieden zijn bijvoorbeeld: knutselen, handwerken, spelletjes, brood en koekjes bakken, soep of appelmoes maken. Buiten kunt u denken aan uitstapjes in de directe omgeving zoals voetballen op het grasveldje naast de school of met z’n allen naar de  speeltuin. Ook een wandeling om bloemen/bessen/bramen te plukken of gewoon een boodschapje doen horen hierbij.

Vooral in de vakanties wordt er een gevarieerd programma bedacht waarin inspanning en ontspanning elkaar afwisselen. We kijken bij de invulling van een vakantiedag naar de samenstelling van de groep, de energie van de kinderen  en naar het weer. Daarom zul je bij ons niet een van te voren bedacht programma vinden maar iedere dag wordt iets gedaan zodat kinderen die bij ons komen ook echt vakantie hebben.

 

2 thoughts on “BSO Bolderburen & BSO Buitenburen

  1. Jolanta Suarez

    Dear Sir/Madam,

    We would like to make an appointment to visit the BSO at Het Kleine Volkje. We are looking for after school care for our son Lucas who will be starting at the Elckerlyc in Leiderdorp in September, we live within minutes walking distance from this BSO location and therefore its location couldn’t be any better. We are a Spanish-Lithuanian family but Lucas has always gone to a Dutch daycare and therefore speaks Dutch. Please let us know if it would be possible to come for a visit this Friday 05 April. Thanks in advance.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: