Kind in Beeld

Kleinschalige antroposofische kinderopvang

Even binnen kijken

Binnen Spelen
Er is binnen van alles te doen en te beleven. Boekjes lezen,  een huis bouwen van lappen en een wasrek, een popje verzorgen, rond kruipen, blokjes bouwen en nog veel meer. Hier een paar sfeerbeelden van hoe het er uitziet binnen. Onze groepsruimtes zijn eigenlijk grote woonkamers waarin we met elkaar het grote huishouden bestieren.

 


Buiten spelen

Buiten hebben we een grote tuin/speelplaats met een speelhuis, een grote zandbak met tarp erboven en verschillende ontdek hoekjes. Er zullen binnenkort ook kippen komen wonen. We gaan iedere dag naar buiten, ook als het regent of koud is. Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding zegt men weleens. Kinderen die hier komen hebben dan inderdaad goede regenpakken en laarzen nodig en in de winter bij voorkeur een skipak. Zo is buiten spelen altijd leuk!


Jaarfeesten

zomerfeest bloemenkrans neeltje

HKV zomerfeest 2015 Broder

Het Zomerfeest. De jaarfeesten vormen de kleurrijke ketting waarmee de hoogtepunten van het jaar aan elkaar geregen worden.  In de zomer vieren we het zomerfeest. Hierbij zijn ook alle ouders en broers en zussen van harte welkom. Er is dan van alles te doen zoals bellen blazen, poppen kleertjes wassen en ophangen, schminken, een bloemenkrans maken enz.  

 drakenbrooddrakenkaarsjeSint Michaël. Dit is het eerste oogstfeest en valt op 29 september. Tegelijk is dit het feest waarin we moed moeten vinden om opnieuw weer de donkere dagen in te gaan en onze (persoonlijke) draken te verslaan. Het verhaal van Joris en de draak is hierbij een verhaal dat ons inspireert. Met de kinderen vieren we vooral het oogstfeest. We maken appelmoes en bakken draken broodjes.

sint maarten pompoen1 jampot lichtjesSint Maarten. Dit is opnieuw een oogstfeest en tegelijk het eerste lichtfeest in een serie waarvan Kerstmis het hoogtepunt vormt. Met knol (laatste vrucht uit de grond) of pompoen maken we een lampion en genieten van een heerlijke pompoen soep. Met de kinderen maken we lampionnen of windlichtjes. Als het donker is kunnen we er een rondje door de tuin lopen. Dat is mooi en ook best een beetje spannend.

adventskalender
Advent.
Tijdens de 4 zondagen voorafgaand aan Kerstmis bereiden we ons langzaam voor op het grote feest. Iedere week wordt er een kaars aangestoken totdat er 4 kaarsen op de adventskrans branden en alle hokjes op de adventskalender open zijn gemaakt. Op de seizoentafel ontstaat langzaam het kersttafereel. Eerst alleen de stenen, daarna komen er planten bij, de volgende week de dieren en als laatste de mensen. Dan is het tijd voor het Kerstfeest.

sinterklaasSint Nicolaas. Bij ons is het traditie om Sint Nicolaas klein te vieren. Ouders maken ieder jaar een klein cadeautje voor hun eigen kind. Zo krijgt ieder kind hetzelfde en toch uniek, want het is met liefde door de ouders voor hun kind gemaakt. We zingen veel liedjes in de weken eraan voorafgaand en op 5 december vieren we het feest in de middag met ouders die dat willen erbij. Sint Nicolaas valt altijd in de adventstijd.

HKV kersttafelkerstboom kdvKerstmis. Kerstmis vieren we met een mooie kerstboom en liedjes die we met elkaar zingen. In alle weken vooraf hebben we er al naar toe geleefd. Dit feest vieren we met ouders om elkaar daarna een mooi kerstfeest en een fijne vakantie te wensen. Soms  spelen kinderen Jozef en Maria en verkleden zich dan.

maria lichtmis 3Maria Lichtmis. Dit is het laatste lichtfeest, 40 dagen na Kerstmis. Hier branden we alle kaarsenstompjes op en zingen nog één keer alle liedjes uit de afgelopen periode. Nu gaan we langzaam weer de lichtere dagen tegemoet. Soms zetten we de kaarsenstompjes bij de net opkomende sneeuwklokjes en andere ontkiemende plantjes. Hiermee richten we de aandacht op de lente die in aantocht is.

HKV paastakken versierenHKV pasen eieren zoekenPalmpasen & Pasen. We maken broodhaantjes en zetten die traditioneel op een stok. Daarmee lopen we door de tuin. Met Pasen zoeken we geschilderde eieren in de tuin. Pasen heeft een vrij zwaar thema, maar wij vieren met de kinderen vooral de lente. Uit de oude heidense traditie werd dit ook al gedaan. Veel symbolen die nu bij Pasen worden gebruikt stammen uit die oudere tradities die later gekerstend zijn.